Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Sandra Hansson tipsar om träning kring Torsby Skidtunnel & Sportcenter

En av våra återkommande gäster är  Vasaloppssegraren Sandra Hansson. Hon har med jämna mellanrum, året om, nyttjat många av de möjligheter som Torsby Skidtunnel & Sportcenter erbjuder.

Finnsjörundan
är perfekt om ni vill ha en lite längre rullskidtur. Bra tur att träna stakning på. Du utgår från Torsby och kör bort till ICA Toria. Där ifrån åker du bilvägen mot Norge (Kongsvinger). Efter ca 1 timmes åkning med fina stigningar kommer du till några hus och där finns det en väg in till vänster som du skall ta. På skylten står det Finnsjön. Sedan är det bara att följa den vägen, nästan helt utan trafik. Efter drygt 5 kilometer kommer en rejäl uppförsbacke i några kilometer. Där körde jag ofta intervaller med skidgymnasiet. Efter ca 2 timmars åkning kommer den här vägen ut på en annan och då svänger ni till vänster tillbaka mot Torsby. Efter böljande backar och drygt 2:30 timmars åkning kommer ni ut på samma väg som ni tidigare idag åkte ut på. Nu tar ni till höger och då kommer ni till ICA Toria efter 2 km åkning. Hela turen tar knappt 3 timmar.

Hovfjällsracet
är en riktig klassisker som precis fått nylagd asfalt! Denna tuffa uppförsbacke har Torsby skidgymnasium använt sig av under lång tid som testtävling. När ni kommer från ICA Toria på riksväg 45 skall ni bara fortsätta förbi infarten till skidtunneln och köra ytterligare ca 16 km. Bäst är att köra bil dit, behövs när ni skall tillbaka ner. Ni kör tills ni ser en skylt med Hovfjället och svänger in vänster där. Parkera och värm upp några kilometer och bekanta er med delar av banan. Bara några tiotals meter från riksväg 45 går starten på Hovfjällsracet. Banan är ganska lätt de första 2 kilometerna vilket ger möjlighet att åka sig varm innan de tuffa stigningarna börjar. Tjejerna på skidgymnasiet kör inte ända upp utan 4,7 km, ni ser en skylt där det står mål. Killarna kör ända upp och det är då 7,4 kilometer långt med 390 höjdmeter. En fin backe att dela upp om man önskar att köra intervaller istället, fungerar bra för både klassisk och skate.

Hårda milen
En markerad bana som utgår från skidstadion i Torsby. Färgen på den är svart/vit. En favorit bana att löpa som erbjuder en skonsam varierad terräng med en hel del backar. Tar mellan 50-65 min beroende på tempo.

Björnevi idrottsplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Friidrottsbanan i Torsby. Denna ligger intill skidgymnasiet, Stjerneskolan. Ca 700 meter från Valbergsängen. Här har ni fina möjligheter att få lite fart i benen och tex köra 10x400 meter eller varför inte testa sig på 3000 meter.

Torsby badhuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ligger också intill Stjerneskolan och friidrottsbanan. En bra val om ni behöver vila upp er lite efter hård träning och "simma" loss musklerna.

Tossebergsklätten
Här är ytterligare en klassiker som brukar imponera på nya besökare. Den här backen har partier med 20 graders lutning! Är generellt lite brantare än Hovfjället men dock med kortare längd på knappt 2,2 km men snittstigning på 12,1 grader och 224 höjdmeters klättring. Ni tar bilen från Torsby och kör söderut på riksväg 45 mot Sunne i ca 15 kilometer. Där ser ni en skylt Tossebergsklätten och svänger in till höger. Ni startar intervallen nere vid bommen och målet är uppe på toppen vid flaggstängerna innan kaffestugan. Här behövs en bil med chaufför som kan skjutsa er ner igen. För de mest vältränade körs det många turer upp och ned. Kan variera mellan intervaller eller att ta hela backen på en gång.

Slalombacken vid Torsby skidstadion
Perfekt att köra sprättande skidgång i eller att träna spänsthopp. Kan kombinera med det utomhusgymmet som finns utanför omklädningsrummen på skidstadion.

Valbergsängen Sporthotelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gymmet på Valbergsängens Sporthotell. Bästa stället att bo och äta på är på Valbergsängen. Här har ni som boende också tillgång på ett gym som ligger i källarlokalen i ett av husen. Lite tuff atletklubb stil och inte lika fräscht som SATS men ni har det allra mesta som behövs för att få kört ett riktigt bra styrkepass. Här finns det garanterat vikter som jag kan lova att alla nog inte någon i skidvärlden fixar att lyfta ;-). Det är faktiskt värt ett besök bara att höra på den musiken som spelas där.

//Sandra Hansson
Läs mer om Sandra Hansson>>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sandra Hansson, vinnare av Vasaloppet

Foto Vasaloppet