Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Planen för att minska energiförbrukningen på Torsby Skidtunnel & Sportcenter

Många skidåkare tränar i skidtunneln nu under hösten och det är vår högsäsong men prioriteringar kommer att behöva göras och vi kommer behöva minska energiförbrukningen.

Skidtunneln är mitt inne i högsäsong och vi har många skidgäster från olika delar av världen. Men just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Vi måste därför se över vad vi kan göra för att spara in på energiförbrukningen samtidigt som vi vill att det ska påverka kommuninvånarna och gäster så lite som möjligt. Här nedan beskriver vi hur planen ser ut för tillfället men det kan komma att ändras eftersom.

Skidtunneln kommer att hållas öppen

Hösten innebär högsäsong för skidtunneln och hit kommer skidgäster från när och fjärran. Framförallt är det skidklubbar, team, landslag och skidmotionärer som är hos oss just nu. Vi har även våra trogna årskortsåkare och skideleverna som går på Stjerneskolan, Torsby idrottsgymnasium som använder skidtunneln flitigt. Fördelen med vintern är att skidtunneln inte drar lika mycket ström, då det redan är kallt ute och vi kommer se över och jobba kring energieffektivisering av hela tunneln.

Förändringar i området för att minska energiförbrukningen

En stor förändring är att vi inte kommer att kunna producera lika mycket konstsnö som tidigare år. Vi kommer att fokusera på att producera snö till en slinga på ca 2,5 km, som Stjerneskolan, Torsby idrottsgymnasium har som krav från Svenska Skidförbundet. Även snön till skidtunneln kommer att prioriteras så att vi kan byta ut snön inför kommande säsong, då snökvaliteten är en av de viktigaste faktorerna för att besökarna ska välja just Torsby.
Vi kommer så småningom att informera hur planen kring konstsnöspåren är tänkt. Skidspåren i Valberget är givetvis öppna för allmänheten och spårknapp köps som vanligt.

Vi kommer även att försöka att lägga en pulkabacke till barnen.

Valbergsbacken kan vara igång om vi får natursnö men vi kommer tyvärr inte att kunna lägga någon konstsnö där.

Snökanonerna kommer endast att köras vid optimala väderförhållanden för att effektivisera snöproduktionen så mycket som möjligt.

Elljusbanan är tänd mellan kl. 7.30-21.00 med skymningsrelä.
Ljuset till slalombacken är avstängt, där är det tyvärr heller inga ledlampor.

Då det finns omklädningsrum och dusch tillgängligt i skidtunneln kommer vi hålla Valbergsstugans omklädningsrum stängda. Vi kommer även att stänga bastun i Valbergsstugan och i skidtunneln för att spara el. Toaletterna vid Valbergsstugan kommer att vara tillgängliga som vanligt.

-" Det ekonomiska läget är tufft och de punkterna ovan är de första åtgärder vi tar till. Förhoppningen är att det ska räcka men det kan komma att bli justeringar", säger Anna Bakken Andersson, tekniska avdelningen.
Anna är kommunens gatuchef och har ansvaret för att finna åtgärder för att minska energikostnaderna.

Anna Lindqvist
platschef
073-812 70 04
anna@skidtunnel.se

Anna Bakken Andersson
gatuchef på tekniska avdelningen
0560-160 53
anna.bakken-andersson@torsby.se