Torsby Skidtunnel & Sportcenter logotyp, Startsidan

Instant online translation by Google Translate. We don't take any responsibility for the accuracy of the translation.

Sitemap

Snökanonerna går för fullt och det vita guldet lägger sig över sportcentret.

Kylan har äntligen anlänt till Torsby och snökanonerna går för fullt på sportcentret/Valbergsområdet. Ambitionerna är höga för att få till skidspår utomhus så fort som möjligt.

Direkt kylan anlände i torsdagskväll så startade vi upp det nya konstsnösystemet. Nu går sju snökanoner på stadion och 2 spröt i slalombacken för fullt. Vi kommer köra hela helgen och så länge det fungerar att tillverka snö.
Med nytt konstsnösystem, bättre bemanning och en god plan för snöläggningen så är vi mer redo och taggade än någonsin till att få åkbara skidspår utomhus så snabbt som möjligt.
Vi ber dig vänligen att hålla avstånd till snökanonerna, det är ett arbetsområdet.

Fakta nya konstsnösystemet & Vattendomen

TechnoAlpin blev projektets entreprenör och är experter när det kommer till snötillverkning.
Det nya konstsnösystemet kommer att tillverka fem gånger så mycket snö som det tidigare systemet.
Vattendomen gäller i 20 år och vi har tillstånd att få ta ut 75,000 kubik/säsong och 4,000 kubik/dygn (1 november-1 april). Det genererar till ca 140,000 kubik konstsnö. Är det kallare än -1,5 grad så går det alldeles utmärkt att tillverka snö.

Arbetsmiljömässigt är det nya systemet suveränt jämfört med det gamla systemet. De nya fläktkanonerna styrs via en app som är i toppklass. Det gamla systemet krävs extremt mycket jobb, det ska dras in och ut slangar som bör tömmas mellan prognoserna och användning.

Det är viktigt att få till skidspår utomhus för längd och få slalombacken åkbar framförallt för Stjerneskolans idrottsgymnasium men även allmänt för kommuninvånarna i Torsby och för att locka hit turister.

Snöplan för 2020/2021

Vi kommer i år fokusera på att tidigt få till en åkbar yta utomhus, där vi sen bygger på i lugn och ro utan att störa tidigare färdigställda spår. Utöver nedanstående prioriteringar kommer det löpande sprutas snö i slalombacken och en hög för snöbytet i skidtunneln.

Fem olika etapprar för att få till skidspår utomhus:

 1. Ca 400m slinga, mål att ha den åkbar 5 dagar efter påbörjad snötillverkning.
  Pistmaskinsgaraget – Totempålen – skjutvallen (dubbel bredd) – Straffrundan –startgärdet.
 2. Ca 500m slinga.
  Totempålen – runt fotbollsplanen – bakom skjutvallen – nya utfarten ner till straffrundan.
 3. Ca 500m slinga. Den övre 1 km-slingan.
 4. Ca 200m slinga.
  Södra delen fotbollsplanen – upp förbi grillplatsen – Totempålen.
 5. Sen kommer Bloms mota, övre elljusbanan och slalombacken.

Det gamla systemet kommer köras manuellt på övre elljusbanan, barkslingan och branten.
Finns även ideér för att effektivisera snöläggningen genom att använda en dyngspridare och köra ut snön med.

Snöläggningsplan

Historik kring vattenuttag ur Vassjön till Röjdälven.

Länsstyrelsen har tidigare tillåtit Torsby kommunen att ta en mindre mängd vatten från Vassjön till att göra konstsnö, tills vinter 2018/2019, då det blev helt uteslutet. Anledningen var de fridlysta flodpärlmusslorna, det ansågs att de riskerade att drabbas negativt av vattenuttaget för snötillverkning.

Då hade vi ändå tur med vädergudarna, då blev det en hyfsad vinter och det gick att göra skidspår utomhus på natursnö. Största utmaningen blev då hur vi skulle lösa snön till skidtunneln. Vi löste det med att tillverka konstsnö från Fryken, på kommunalmark i Oleby, som sedan fraktades med lastbilar till Valberget.

Efter samråd med Mark- och miljödomstolen fick kommunen under hösten 2019 tillstånd att få ta vatten ur Röjdälven för att tillverka konstsnö. Ett nytt modernt automatiserat Konstsnösystem investerades för 13.5 miljoner kronor. TechnoAlpin blev projektets entreprenör och de är experter när det kommer till snötillverkning. TechnoAlpin har längst erfarenhet som komplett leverantör, kan erbjuda den optimala lösningen för alla snötillverkningsbehov och därmed garantera perfekt snökvalitet.

December 2019 stod den nya konstsnöanläggningen redo för uppstart och testning.
Tillsammans med leverantören provkörde vi systemet manuellt och gjorde justeringar kring de tekniska installationerna. Det var i mitten-mot slutet i december som installationerna var på plats. Dock var inte vädergudarna på vår sida. Vi tog tillvara på de få tillfällen med kyla som blev och den ostabila prognosen gjorde att vi var tvungna att lägga fokuset på att tillverka en betryggande mängd för snöbytet i skidtunneln. Där sista dygnet med kallgrader gjorde så vi klarade av det.

Nu är systemet iordning och inför vintern 2020 så är vi redo direkt första kylan kommer.

Förstå snöläggningen för vintern 2020-2021