Vi har sammanställt en sida med de vanligaste frågorna vi får av våra besökare.
Skidtunneln har öppet från tidig vår till Vasaloppet enligt de tider som anslås under sajtens öppettider.
Det går utmärkt att köpa presentkort via websidan, ringa receptionen på +46(0)560-27000, eller mejla oss på info@skidtunnel.se.
Det måste man inte, under ordinarie öppettider så är skidtunneln öppen för alla.
Men för att kunna hålla en hög standard och bästa servicen så önskar vi att grupper över 8 personer föranmäler sig. På så vis kan vi förbereda bokningen och planera för pistning och övrigt underhåll.
Det beror helt på hur förhållandena ser ut i skidtunneln och hur många skidgäster vi har haft. Under lågsäsongen brukar vi pista 2 gånger i veckan och under högsäsong när det är som mest 4 gånger i veckan. Vi behöver vara varsamma med att pista då snön ska räcka en hel säsong. Ju mer vi pistar desto mer sliter det på snön. Snön är ett levande material och iskristallerna i snöflingor är ofta uppbyggda i sexkantiga former. När man pistar så går kristallerna sönder som binder samman snöflingorna och de blir då rundade och får svårt att fästa, därmed blir snön lös.
Vi ha vidtagit ett flertal åtgärder under pandemin, utökat dem med de nya restriktionerna och avvecklat dem när Sverige tagit steg för att avveckla dem.
Efter 9 februari 2022 har vi inte kvar några speciella åtgärder, men vi påminner om att INTE besöka anläggningen om du känner dig sjuka med symptom på Covid-19.
Här har vi inga liftkort utan spårkort. Det finns allt från entimmespass till säsongskort; se prislistan.
Det finns omklädningsrum i direkt anslutning till skidtunneln med dusch, toalett och bastu. Ta gärna med dig ett hänglås för att låsa in dina värdesaker.
Du ska klä dig på samma sätt som gör när du åker skidor utomhus när det är -3 grader. Mössa, vantar och underställ på! Besöker du oss sommartid kan skidtunneln ibland upplevas ännu kallare eftersom kroppen inte är van vid kylan.
I skidtunneln råder mer eller mindre konstanta snöförhållanden, se våra vallatips.
Temperaturen i skidtunneln ligger på -3 i luften och -2 grader i snön.
Ca 78-84%.
Fin X eller Grov X.
Är du en flitig åkare bör du ha på nytt glid och fäste då snön är grov och sliter ganska bra men du kan använda samma burk varje gång.
Vår primära målgrupp som vi riktar marknadsföring mot är motionären som behöver frekvent träning på snö. Ofta är det någon som är anmäld till något motionslopp och tränar regelbundet. Men alla är lika välkomna att besöka Torsby Skidtunnel & Sportcenter - nybörjare som elit.
Ja, alla kan åka men är barnet under 8 år vill vi att det finns en vuxen med som ser till barnet. Det är väldigt individuellt vilken erfarenhet barn har i spåret. Det finns barn som redan hunnit blir väldigt duktiga som skidåkare i tidig ålder, medan andra kan behöva lite hjälp att komma igång.
Det är väldigt vanligt att man tar hjälp av en skidinstruktör för att antingen komma igång med skidåkningen eller slipa på tekniken för att bli en bättre åkare. Det finns möjlighet att boka en egen instruktör under en timme för 1-8 personer men man kan även delta på våra läger eller andra aktiviteter. Du kan även testa skidskytte hos oss.
Vi har ett samarbete med Madshus och anser att vi har världens bästa hyrskidor hos oss. Du kan stanna till hos oss utan att vara det minsta förberedd; det finns skidor, skidskor och stavar. En del besökare kommer för att testa utrustningen innan man köper egen.
I skidtunneln finns enklare fika att köpa och områdets restaurang finns på gångavstånd vid Valbergsängen Länk till annan webbplats. (ca 400 meter). På Valbergsängens Restaurang Länk till annan webbplats. serveras bl.a. vällagad husmanskost som lunchbuffé med glass till efterrätt. Där äts de flesta måltider av våra besökare men det finns även ett bredare utbud av matställen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Torsby med omnejd.
Du kan koppla upp dig på vårat trådlösa Internet som täcker hela receptions- och cafeteriadelen.
Idén att bygga en skidtunnel i Torsby har sitt ursprung i att fordonsläraren Roy Holm besökte Voukatitunneln i Finland. Torsby har lång tradition av skidåkning och snötillverkning och efter ett delegationsbesök i Finland startades en process för att bygga skidtunnel i Torsby. Det tog nära 10 år från idé till byggstart. Se även filmen om skidtunnelbygget. Länk till annan webbplats.
Inomhusskidåkning är inte så ovanligt, det finns gott om alpina inomhusanläggningar i världen, men att åka längdskidor inomhus är mer unikt. Idag finns skidtunnlar för längdskidåkning i Sverige (Torsby), Finland (Voukati m.fl.), i Tyskland (Oberhof) och i Toksovo utanför St Petersburg. I Göteborg öppnade en skidhall för inomhusskidåkning sommaren 2015. I Piteå finns en 400 meter lång inomhusanläggning där skidåkning kompletteras med däcktester. I Gällö finns en skidtunnel i ett berg i en gamal militäranläggning, den öppnades hösten 2017. I Januari 2020 öppnade Snø i Norska Lørenskog.
Vi kan se att intresset bland motionärerna växer. Många är anmälda till något motionslopp och behöver tidig och kontinuerlig snöträning. Skidtunneln ligger två timmars körtid från Oslo vilket bidrar till att vi har en stor andel norska besökare.
Nej, det är inte aktuellt att bygga en alpin inomhusanläggning i dagsläget. Torsby Skidtunnel & Sportcenters familjebacke heter Valbergsbacken. Till vänster finns ett pulkaområde och till höger en slalombacke som drivs av ideella krafter genom Torsby Slalomklubb.
Familjebacken har en lift, men inget tak. Skidtunneln lämpar sig inte att för alpin åkning, där får man åka för egen maskin både uppför och nerför.
Torsby Skidtunnel & Sportcenter ska bli skandinaviskt centrum för skidsportens utveckling och vi ska skapa en av de främsta fritids- och träningsanläggningarna i Europa.
"Så enkelt och bekvämt, bara att spänna på de nyvallade skidorna och ge sig iväg. Känslan är underbar. Jag glider fram i spåren och smaken av varm choklad ligger kvar i munnen. Visst blir jag trött, men maten jag ska inta efteråt smakar bara bättre när jag är belåten med mig själv. Å tänk vad denna skidtur gör gott åt kroppen."
"Det är med ett leende på läpparna jag lämnar kylan för att värma mig och slappna av i bastun. Endorfinkicken efter skidturen och känslan av tillfredsställelse är sagolik. Ett skidtunnelbesök ger långvariga minnen — ofta i form av ömmande muskler!"
Skidtunneln håller öppet mellan tidig vår och fram till straxt innan Vasaloppet. Vi brukar säga att vi har flera säsonger under året. Under sommaren har vi många turister som besöker anläggningen, både svenska och utländska. Det kommer också en hel del elitåkare under sommaren. Både elit och motionär samsas i spåren och det fungerar bra — den som vill åka snabbt tar sig smidigt förbi den som åker långsammare.
Under hösten kommer många klubbar och motionärer — främst från Sverige och Norge, men även en del landslag från hela världen. Hösten bjuder också på besök från både svenska och norska sportbutiker från olika kedjor. De kommer hit för att utbilda personalen som ansvarar för skidförsäljning så att kunden ska få rätt produkt när de handlar — här kan säljarna själva testa nya produkter på snö innan försäljningen drar igång!
Under vintern, när det förhoppningsvis finns snö utomhus, kan det fortfarande vara skönt att åka i skidtunneln istället. Du vet vad du får och att du kan genomföra ditt pass på snö även om det är -20 grader ute, blåser, regnar eller töar.
De senaste åren har vi haft drygt 30.000 besökare per år.
Hösten är skidtunnelns högsäsong, det är då man vill ha tillgång till snö innan den finns utomhus — och skidtunneln är garanterat snösäker.
En av våra styrkor är helheten på anläggningen, att vi har aktiviteter året om och att dessa med fördel kan kombineras under en vistelse. Under sommaren marknadsförs ofta kombinationen skidåkning och cykel — "upplev sommaren och vintern på samma dag" — och under hösten/vintern blir det starkare fokus på skidåkning både inomhus och utomhus - "garanterat snösäker".
Varumärkes-, destinations- och platsbyggande är viktigt för Torsby kommun och skidtunneln har verkligen gjort ett väl utfört jobb och satt hela kommunen på kartan. Alla kommuner konkurrerar idag om etableringar, arbetskraft mm, så det gäller att synas. Och syns man inte, så finns man inte.
Skidtunnelns egen driftbudget är relativt liten och vi omsätter i snitt mellan 5.5-7 miljoner per år. Intäkterna består av försäljning av spårkort, skidinstruktioner, event, hyror mm. Ser man tillbaka på de senaste åren så blir ekonomin allt bättre tack vare driftoptimeringar och en alltmer förädlad produkt. De senaste åren har skidtunneln i stort sett gett ett nollresultat, men då ingår inte en del teknisk support av kommunens tekniska avdelning. Det kan gälla felsökningar i maskineri, åsknedslag, snöhantering m.m.
Anledingen till att skidtunneln byggdes i Torsby var utifrån besöksnäringsperspektiv och kringeffekter för Torsbys näringsliv. Kringeffekterna av skidtunneln beräknas ha gett effekter på upp till 35 miljoner år. Det är dels nya verksamheter som startat i anknytning till tunneln, såsom boende skidshopar, gym mm. det tillkommer förstås boenden, affärer, mackar restauranger som frekventeras av våra gäster. En av huvudsyften med tunnelbygget var även att stärka Torsbys varumärke och det har vi gjort. Till det nämnda kommer förstås privata investeringar som gjorts i anknytning till tunnelprojektet. Dessa var 2008 beräknade till någonstans 150-200 miljoner om vi inte missminner oss.
Torsby är av tradition en skid- och idrottskommun. Vi har även ett idrottsgymnasium med skidor som huvudsport. Skidtunneln och sportcentret har förstärkt hälsoprofilen men det har inte gjorts någon mätning av effekterna utifrån Torsby Skidtunnel & Sportcenters perspektiv.
Inomhusskidåkning i ett konstant klimat blivit alltmer accepterat i en ganska konservativ skidvärld. Men vi är, hur konstigt det än låter, beroende av vädret. Milda vintrar gynnar skidtunneln och är till stor del den avgörande faktorn för hur resultatet av säsongen blir. Det är svårt för skidtunneln att konkurrera med en riktig skidvinter utomhus, men vi är på samma gång beroende av snörika vintrar för att skidintresset ska hållas uppe generellt. Det är paradoxen.
"Skönt att veta att det är bra här för då kommer jag tillbaka."
"Jättebra med egen åkning med instruktör. Bra feedback."
"Individuella tips och positiv peptalk."
"Bra att vi kunde prova utrustning från skidshopen."
"Roligt att hitta alternativ träning när det inte finns tillgång till snö ute."
"Bra instruktörer, fick svart på vitt vad som var bra och vad som behöver förbättras."
"5 plus i betyg. Jättenöjd. Prisvärt. Väldigt nöjd med tanke på vad vi betalade."
— Här får vi väldigt varierad träning på våra läger vilket gör att vi kan växla mellan aktiveter ute och tuffa pass i skidtunneln. Ofta blir det både MTB, löpning och rullskidpass plus att vi kan träna skytte både inne och ute. Vi har varit här i många år och eftersom jag känner till området väldigt väl kan vi utnyttja det maximalt. I och med att allt utgår från samma punkt så blir det också lätt att genomföra individuella träningspass.
— Det brukar bli ett antal besök till Torsby inför säsongen. Under sommaren brukar jag kombinera träningen med test av ny utrustning inför vinterns tävlingar. Senare under hösten så blir det mer rena träningsläger. Perfekt att kunna bo och äta på Valbergsängen och samtidigt ha gångavstånd till skidtunneln.
— På Torsby Sportcenter finns många träningsmöjligheter i varierad terräng. Man kan komma hit några dagar och få en massa olika utmaningar, göra fystester och gå in i skidtunneln för att få skidkänsla tidigt på säsongen. Träna teknik på rullbandet för att sedan omsätta det direkt i skidtunneln.
— Torsby har optimala förutsättningar för mig som är skidåkare och jag trivs väldigt bra. Alla träningsmöjligheter ute i kombination med skidtunneln är svårslaget.
— Det har blivit en tradition att vi bokar in skidtunneln en helg i november. Vi är två familjer som åker upp och fyra, fem mil brukar vi hinna med på skidorna. Det är en bra uppladdning inför skidsäsongen. Vi har bott på några olika ställen. Sist provade vi Valbergsängen och det passade oss perfekt. Här finns mycket att göra utöver skidtunneln.
— Jag stortrivs och känner mig trygg i omgivningarna. Ofta går jag stavgång och ibland händer det att jag stannar till och fikar uppe vid vindskyddet innan jag går tillbaka. Att det kommer en och annan storfräsare och susar förbi gör mig inget alls, de bara hejar glatt och åker vidare.
— Det är utmärkt för den som tränar inför något av Vasaloppen. Vägslutet, Mastkärrvägen och Björnslingan är perfekta för motionären. Men det har blivit en och annan kvällstur på elljusbanan också. Man behöver ju inte köra de tuffaste slingorna.